„Akademia zdrowego odżywiania” to zadanie współfinansowane ze środków budżetu obywatelskiego powiatu toruńskiego, a jego realizacja odbywa się na terenie Gminy Chełmża.
Celem podstawowym projektu jest zwiększenie wiedzy i kwalifikacji ok. 100 osób, a celami szczegółowymi jest zwiększenie dostępności do edukacji prozdrowotnej, wzrost wiedzy na temat zdrowego odżywiania oraz dietetyki, podniesienie aktywności w zakresie działań na rzecz świadomej edukacji prozdrowotnej.
W ramach tego zadania zostaną przeprowadzone jednodniowe warsztaty kulinarne w 6 miejscowościach w Gminie Chełmża.
Ośmiogodzinne warsztaty kulinarne promujące zdrowe odżywianie odbyły się w Kuczwałach w dniu 9 września br., a 1 października w Nawrze. Warsztaty poprowadziła Pani Elżbieta Tomaszewska. Zapoznała uczestników warsztatów ze sposobem przygotowania następujących potraw: pierogi z fetą i szpinakiem, rolada francuska, ziemniaki inaczej, krewetki na salsie warzywnej, mozzarella zapiekana w szynce szwarcwaldzkiej, zupa serowa, zupa krem ziemniaczany. Na zakończenie warsztatów odbyła się wspólna degustacja przygotowanych potraw.
Kolejne warsztaty miały miejsce w Zelgnie oraz w Kończewicach – odpowiednio, 28 i 29 października.
W ramach projektu odbędą się jeszcze warsztaty kulinarne w dwóch miejscowościach: Bieczyny – 4 listopada, od godz. 13.00 oraz w Sławkowo, 5 listopada, od godz. 10.00.
Zakończenie realizacji zadania chyba najbardziej "smacznego" nastąpi na konferencji w dniu 25 listopada 2016 r. o godz. 13.00 w świetlicy wiejskiej w Kuczwałach. Konferencję zakończy występ artystyczny.
Poniżej zdjęcia z warsztatów kulinarnych w Kuczwałach i w Nawrze.
Leader zadania: Stanisława Stasieczek.