Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Toruniu w związku z burzami, które przeszły w minionych dniach m. in. nad naszym powiatem oraz w związku z brakiem prądu na wielu obszarach, przesyła informacje przypominające o kilku zasadach dotyczących postępowania z żywnością w sytuacjach stwarzających możliwość jej nieprzydatności do spożycia.
PRZYGOTOWANIE NA WYPADEK NAGŁEGO ZDARZENIA
Przechowuj zapas niepsującej się łatwo żywności dla każdej z osób. Jedzenie nie powinno wymagać przechowywania w lodówce, przyrządzania lub gotowania, nie powinno też wymagać w ogóle – lub jedynie małą ilość – wody.
Oto przykłady: łatwe do spożycia konserwy mięsne, puszkowane owoce i warzywa; soki, mleko i zupy w puszkach lub kartonach; przyprawy, takie jak: cukier, sól i pieprz; wysokoenergetyczne pożywienie, jak masło orzechowe, galaretki, niskosolone krakersy, wysokokaloryczne batony i inne produkty zawierające duże ilości słodu, ziarna sezamowego, rodzynek, suszonych owoców, płatków zbożowych, orzechów i miodu; witaminy; jedzenie dla dzieci i osób na specjalnej diecie; herbatniki; twarde cukierki; kawa rozpuszczalna i słodzone płatki zbożowe. Produkty takie, jak: kasza, ryż i makaron, mleko w proszku, kukurydza, ziarna soi, zgromadzone w większych ilościach, mogą być przechowywane dłużej.
Nie spożywaj jedzenia, które;
Pamiętaj – spożycie żywności przechowywanej w nieodpowiednich warunkach może być przyczyną poważnych zatruć pokarmowych!
Nie zapominajmy o zwierzętach – dla nich również powinnien być przygotować zapas wody i karmy.
Pełna treść dokumentu dostępna jest poniżej.