Powiat Toruński

Menu dodatkowe

Treść strony

    • [treść archiwalna]
    [treść archiwalna]

Zasady dotyczące postępowania z żywnością

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Toruniu w związku z burzami, które przeszły w minionych dniach m. in. nad naszym powiatem oraz w związku z brakiem prądu na wielu obszarach, przesyła informacje przypominające o kilku zasadach dotyczących postępowania z żywnością w sytuacjach stwarzających możliwość jej nieprzydatności do spożycia.

PRZYGOTOWANIE NA WYPADEK NAGŁEGO ZDARZENIA

  • Pamiętaj, aby zaopatrzyć się w wystarczającą ilość jedzenia, wody, lekarstw i innych niezbędnych artykułów, z których Twoja rodzina w czasie wydarzeń o charakterze pogodowym, będzie mogła korzystać przez okres od trzech do pięciu dni.

Przechowuj zapas niepsującej się łatwo żywności dla każdej z osób. Jedzenie nie powinno wymagać przechowywania w lodówce, przyrządzania lub gotowania, nie powinno też wymagać w ogóle – lub jedynie małą ilość – wody. 

Oto przykłady: łatwe do spożycia konserwy mięsne, puszkowane owoce i warzywa; soki, mleko i zupy w puszkach lub kartonach; przyprawy, takie jak: cukier, sól i pieprz; wysokoenergetyczne pożywienie, jak masło orzechowe, galaretki, niskosolone krakersy, wysokokaloryczne batony i inne produkty zawierające duże ilości słodu, ziarna sezamowego, rodzynek, suszonych owoców, płatków zbożowych, orzechów i miodu; witaminy; jedzenie dla dzieci i osób na specjalnej diecie; herbatniki; twarde cukierki; kawa rozpuszczalna i słodzone płatki zbożowe. Produkty takie, jak: kasza, ryż i makaron, mleko w proszku, kukurydza, ziarna soi, zgromadzone w większych ilościach, mogą być przechowywane dłużej.

  • Lodówki i zamrażarki powinny być zamknięte tak długo, jak to tylko możliwe.
  • W pierwszej kolejności jedz łatwo psujące się pokarmy.
  • W przypadku jakichkolwiek wątpliwości wyrzuć jedzenie!

Nie spożywaj jedzenia, które; 

  • zostało zalane;
  • ma zmieniony zapach, barwę, smak, konsystencję;
  • ma widoczną pleśń lub stęchły zapach;
  • jest w widoczny sposób zanieczyszczone substancjami obcymi;
  • posiada chemiczny zapach;
  • jest w opakowaniach bez etykiet;
  • jest w puszce, która ma wydęte wieczko;
  • jest niewiadomego pochodzenia;
  • przechowywane były w niewłaściwych warunkach temperaturowych;
  • zostało rozmrożone, a następnie ponownie zamrożone – nie zamrażaj powtórnie raz rozmrożonej żywności!

Pamiętaj – spożycie żywności przechowywanej w nieodpowiednich warunkach może być przyczyną poważnych zatruć pokarmowych!

      Nie zapominajmy o zwierzętach – dla nich również powinnien być przygotować zapas wody i karmy.

 

Pełna treść dokumentu dostępna jest poniżej.

    [treść archiwalna]

« wstecz

Ministerstwo Cyfryzacji Budowa i dostosowanie strony do potrzeb osób niepełnosprawnych współfinansowane ze środków Ministra Cyfryzacji

Rozmiar czcionki

Wersja strony o wysokim poziomie kontrastu

Przełącz się na widok strony o wysokim kontraście.
Powrót do domyślnej wersji strony zawsze po wybraniu linku 'Graficzna wersja strony' znajdującego się w górnej części witryny.