Powiat Toruński

Menu dodatkowe

Treść strony

  • Krzepka babka
    [treść archiwalna]

"Krzepka babka" – kulinarny konkurs wielkanocny pod patronatem Starosty Toruńskiego

Fundacja Krajowej Spółki Cukrowej S.A. „Pomaganie krzepi” zaprasza zarejestrowane koła gospodyń wiejskich do udziału w konkursie wielkanocnym pn. „Krzepka babka”. Dzisiaj, 5 marca, w siedzibie Fundacji odbyła się inauguracja Konkursu, w której wzięli również udział Starosta Toruński Marek Olszewski oraz Wicestarosta Toruński Michał Ramlau.

Celem Konkursu jest kultywowanie polskiego dziedzictwa kulturowego związanego z wypiekaniem babek wielkanocnych, dbałość o poczucie tożsamości kulturowej, a także pielęgnowanie szacunku dla tradycji związanej ze świętem Wielkiej Nocy.

Konkurs wielkanocny patronatem objęli:

Mikołaj Bogdanowicz – Wojewoda Kujawsko-Pomorski

Marek Olszewski – Starosta Toruński

Jan Krzysztof Ardanowski – Poseł RP oraz Przewodniczący Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi

TVP3 Bydgoszcz oraz Polskie Radio PiK

Konkurs wielkanocny odbędzie się w trzech kategoriach:

- na najwyższą babkę wielkanocną upieczoną na podstawie staropolskiego przepisu (przepis zamieszczony u dołu strony),

- na najładniejszą dekorację babki wielkanocnej,

- na najbardziej pomysłową/najciekawszą wideo-prezentację powiązaną z tematyką konkursu „Krzepka babka”.

Zadanie Konkursowe należy przesłać na adres e-mail Organizatora:

konkurs@pomaganie-krzepi.pl w dniach 1 marca - 22 marca 2021r. do godz. 10:00.

Ogłoszenie wyników nastąpi w dniu 24 marca 2021r. za pośrednictwem strony internetowej Organizatora: www.pomaganie-krzepi.pl oraz profilu Facebook Organizatora: www.facebook.com/fundacjapomaganiekrzepi

W ramach Konkursu za miejsce od 1-3 w każdej kategorii przyznana zostanie nagroda rzeczowa ufundowana przez Organizatora na rzecz zwycięskiego Koła Gospodyń Wiejskich.

Nagroda za zajęcie I miejsca o wartości do/około 2.000 zł (dwa tysiące złotych) - mały sprzęt AGD + produkty Grupy Kapitałowej Krajowej Spółki Cukrowej S.A.

Nagroda za zajęcie II miejsca o wartości do/około 1.000 zł (jeden tysiąc złotych) - mały sprzęt AGD + produkty Grupy Kapitałowej Krajowej Spółki Cukrowej S.A.

Nagroda za zajęcie III miejsca o wartości do/około 700 zł (siedemset złotych) - mały sprzęt AGD + produkty Grupy Kapitałowej Krajowej Spółki Cukrowej S.A.

Nagrody przyznaje Kapituła Konkursu, której przewodniczącym jest dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu – ekspert z zakresu historii sztuki kulinarnej i wyżywienia.

Aby wziąć udział w Konkursie Uczestnik przesyła do Organizatora na wskazany adres e-mail (konkurs@pomaganie-krzepi.pl):

  1. w kategorii I, czyli najwyższej babki wielkanocnej – trzy różne zdjęcia babki wielkanocnej przygotowanej i upieczonej przez Uczestnika:

- pierwsze zdjęcie: widoczna babka umieszczona na stole oraz miarka (linijka lub inna sztywna miara) w taki sposób, aby Organizator mógł rzetelnie ocenić wysokość wypieku,

- drugie zdjęcie: babka widoczna z boku,

- trzecie zdjęcie: widoczny ukrojony kawałek babki wielkanocnej.

  1. w kategorii II, czyli na najładniejszą dekorację babki wielkanocnej – trzech dowolnych zdjęć udekorowanej babki wielkanocnej,
  2. w kategorii III, czyli na najbardziej pomysłową wideo-prezentację o tematyce konkursu – filmu wideo (od jednej do trzech minut, format mp4), w którym Uczestnik przedstawia w dowolny sposób tematykę konkursu „Krzepka babka” (w prezentacji może znaleźć się tajemny przepis na krzepką babkę, historia regionalnych bab wielkanocnych, legendy związane z babkami wielkanocnymi, ale także nagranie z wykonywania krzepkich babek wielkanocnych przez KGW).

Wraz z Zadaniem Konkursowym (zdjęciami i/lub wideo-prezentacją) Uczestnik przesyła Formularz zgłoszeniowy, Zgodę na wykorzystanie wizerunku w konkursie oraz klauzulę w zakresie przetwarzania danych osobowych (RODO) dostępne jako Załączniki do Regulaminu (Regulamin na dole strony).

Przepis na staropolską babkę wielkanocną – „Baba polska”

W 1 litrze mleka rozmoczyć ⅛ kg drożdży, wmięszać 75 dkg mąki i postawić w cieple, żeby rosło. Wbić do rondelka 20 jaj i 20 żółtek, wsypać ½ kg cukru i bijąc przy blasze miotełką, następnie wlać rozczyn podrośnięty, wymięszać, dając na smak szafranu, migdałów gorzkich, skórki pomarańczowej usiekanej, smażonej i soli. Teraz dosypując mąki wyrabiać (ciasto powinno być średnio-tęgie); poczem wlać ½ kg masła klarowanego, gdy się masło wyrobi wsypać rodzynków i cykaty. Formy mogą być stojące lub leżące, ale wysokie. Nakładać ciasta do formy połowę, wyłożywszy ją papierem i dobrze masłem wysmarowawszy, a gdy wyrośnie do pełna, wsadzić na godzinę do pieca dość ostrego.

Szczegóły i Regulamin na https://www.pomaganie-krzepi.pl/1461,aktualnosci?tresc=9632

drukuj ("Krzepka babka" – kulinarny konkurs wielkanocny pod patronatem Starosty Toruńskiego)

    [treść archiwalna]

« wstecz

Ministerstwo Cyfryzacji Budowa i dostosowanie strony do potrzeb osób z niepełnosprawnościami współfinansowane ze środków Ministra Cyfryzacji

Rozmiar czcionki

Wersja strony o wysokim poziomie kontrastu

Przełącz się na widok strony o wysokim kontraście.
Powrót do domyślnej wersji strony zawsze po wybraniu linku 'Graficzna wersja strony' znajdującego się w górnej części witryny.