Pierwsze skojarzenie ze słowem „karp”? Dla większości z nas zapewne jest to „kolacja wigilijna”. Niewielu jednak wie od jak dawna karp gości na polskich świątecznych stołach. O historii, tradycji, ale także nowinkach kulinarnych związanych z przyrządzaniem tej królewskiej ryby opowiedzieli przedstawiciele Towarzystwa Promocji Ryb na przedświątecznym spotkaniu, zorganizowanym w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Chełmży.
Uczniowie, kształcący się w ZSP w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, nauczyciele zawodu, a także przedstawiciele mediów mieli okazję przyjrzeć się sposobom sprawiania i filetowania karpi oraz poznać wiele ciekawych przepisów na ich podanie. Pewnie każdy zna smak karpia z patelni, jednak nie każdy wiedziałby jak się zabrać za przygotowanie pierogów z rybnym farszem, chipsów z karpia czy zupy rybnej z imbirem i kurkumą. Młodzież z zainteresowaniem, a pozostali goście ze szczerym podziwem przyglądała się sprawnym cięciom ostrego noża, którym przedstawiciel Gospodarstwa Rybackiego ze Ślesina dzielił ryby, filetował i demonstrował fachowe nacięcia, nie przestając ani na chwilę tłumaczyć, który kawałek i dlaczego najlepiej nadaje się do smażenia, a który na zupę.
Dziś był czas tylko na teorię i pokaz, jednak już w piątek 14 grudnia przyszli chełmżyńscy kucharze wezmą sprawy – i noże – we własne ręce i spróbują swoich sił pod kierunkiem fachowców. Towarzystwo Promocji Ryb, korzystając z profesjonalnej pracowni gastronomicznej w ZSP w Chełmży, zaplanowało także warsztaty dla tamtejszych uczniów i nauczycieli. Pracownia, uruchomiona w ubiegłym roku i wyposażona dzięki unijnym projektom, prowadzonym przez Starostwo Powiatowe w Toruniu, umożliwia zorganizowanie takich praktycznych zajęć dla 12 uczniów i 3 nauczycieli. Chętnych nie brakuje – do technikum w ZSP chodzą uczniowie nie tylko z miasta, ale także z gminy Chełmża i z ościennych powiatów. Poza tym, dzięki projektom unijnym, przyszli kucharze mają też praktyki i staże w okolicznych lokalach i restauracjach. Z taką wiedzą i doświadczeniem w ubiegłym roku do egzaminu zawodowego w Chełmży przystąpiło 35 osób i 97% z nich zdało egzamin z pozytywnym wynikiem, a to rezultat lepszy niż w szkołach toruńskich!
Towarzystwo Promocji Ryb radzi, by na poszukiwania karpia na świąteczny stół udać się nie do marketów, ale bezpośrednio do Gospodarstw Rybackich, gdzie mamy gwarancję, że ryba będzie świeża i dobrej jakości. Jak pokazały przedświąteczne warsztaty – z karpia można zrobić niemal wszystko, więc pozostaje tylko zakasać rękawy i uruchomić wyobraźnię. Smacznego! :)
drukuj (Karpiowóz w akcji, czyli jak umiejętnie przyrządzić karpia :))