Darmowa dystrybucja jabłek w naszym regionie nie ominęła Domu Pomocy Społecznej w Pigży. Hojny witaminowy dar dotarł z Toruńskiego Centrum „CARITAS”. Pracownicy i mieszkańcy Domu od razu przystąpili do zagospodarowania owoców. Pomysłów i na wykorzystanie owoców było dużo. Po zebraniu przepisów przygotowane wcześniej jabłka trafiały do kuchni. Przez niemal 2 miesiące serwowane posiłki wzbogaciły się o desery w postaci pieczonych jabłek z sosem owocowym, ryżowo-jabłkowych zapiekanek, naleśników i racuszków oraz przebojową galaretkę z jabłecznego musu. Obiady urozmaicone zostały kompotem i smakowitą zupą owocową, a niedzielne i świąteczne wypieki w postaci aromatycznych cynamonowych szarlotek na biszkoptowym i kruchym cieście, oddalały postanowienia o wiosennej diecie. Ostatnim i najbardziej pracochłonnym akcentem owocowego zawrotu głowy w DPS w Pigży było przetworzenie rumianych jabłek na mus zamknięty w ponad 300-stu słoikach, by nie zmarnować żadnego darowanego jabłka i przedłużyć w czasie delektowanie się tym najzdrowszym i najpopularniejszym owocem.
Anna Szczepaniak
Dyrektor DPS w Pigży