Powiat Toruński

Przejdź do:
Przejdź do:

Wyszukiwarka

Wyszukaj:
Powiat
Toruński

Menu główne

Treść strony

W krainie kolorowych koktajli

 

grafika,miniatura,30954,-.jpg?adm

Wcale nie tak daleko - bo na terenie powiatu toruńskiego, 16 km na północny wschód od Torunia, przy drodze krajowej nr 15, za nowo powstałą autostradą A1, leży wieś Gronowo od lat kojarząca się z kształceniem zawodowym i ze specjalizującym się w tej dziedzinie Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego. I wcale nie dawno temu - bo w piękny, słoneczny wtorek 24 kwietnia odbyła się w jej murach konferencja, podsumowująca kolejny etap realizacji projektu „Szkoła innowacyjna i konkurencyjna – dostosowanie oferty szkolnictwa zawodowego do wymagań lokalnego rynku pracy”, którego liderem jest Starostwo Powiatowe w Toruniu.

Przed wejściem w szkolne mury na szacownych gości, wśród których znaleźli się: Wicestarosta Toruński Dariusz Meller, Przewodniczący Rady Powiatu Toruńskiego, Wicekurator Oświaty Andrzej Siemianowski, Członek Zarządu Powiatu Toruńskiego Mirosław Nawrotek i liczna grupa przedsiębiorców, z którymi Szkoła nawiązała współpracę w ramach Projektu, czekały panny znamienitych rodów, zgłębiające tajniki zawodu „technik hotelarstwa”, ubrane w przepiękne branżowe stroje i wszystkich przybyłych witały z honorami.

Pokazy umiejętności adeptów poszczególnych zawodów w profesjonalnych kucharskich i hotelarskich uniformach, sprzęt baristyczny, piec konwekcyjno-parowy, nowoczesne technologie napraw samochodów, sernik według przepisu szefa kuchni hotelu „Murat” w Redzie i bajecznie kolorowe koktajle, to tylko niektóre atrakcje, które czekały na uczestników nie tylko smacznej ale i bogatej merytorycznie konferencji w ZS CKU w Gronowie.

Uczniowie witali przybyłych paletą kaw i słodziutkimi, własnoręcznie przygotowanymi upominkami. Na wstępie zaproszeni goście wysłuchali prezentacji o założeniach Projektu i postępach w jego realizacji, przygotowanej przez Dyrektora Szkoły. Poszczególni koordynatorzy zawodów wraz ze swoimi podopiecznymi, omówili stan realizacji Projektu w swojej branży, ze szczególnym naciskiem na współpracę z przedsiębiorcami pod kątem prowadzonych u nich praktyk obserwacyjnych uczniów i nauczycieli. W trakcie prezentacji goście konferencji byli częstowani egzotycznymi, pięknie przystrojonymi koktajlami. Przedstawiciele Szkoły zaprezentowali efekty współpracy ze swoimi partnerami ponadnarodowymi, z którymi Szkoła współdziała w ramach różnych projektów. Gdy dzwonek zasygnalizował przerwę na degustację, przy stole z kolorowymi deserami i wyśmienitymi wypiekami natychmiast utworzyła się kolejka. Następnie przedstawiciel Kuratorium Oświaty, p. Czesław Stawikowski, dokonał porównania rozwiązań wypracowywanych w projekcie innowacyjnym w świetle zaplanowanej modernizacji kształcenia zawodowego, wykazując jak dalece projekt przewidział i wyprzedził reformę. Na zakończenie tej części konferencji zostały podpisane porozumienia o długiej i wielopoziomowej współpracy pomiędzy Szkołą a wiodącymi w regionie i w kraju przedsiębiorcami branży hotelarsko-gastronomicznej i motoryzacyjnej.

Po części merytorycznej przyszedł czas na sprawdzenie kolejnych umiejętności uczniów, nabytych w trakcie realizacji projektu. W sali obok, stoły nakryte kolorowymi skirtingami i świeżo wykrochmalonymi obrusami uginały się pod ciężarem dań przygotowanych specjalnie na tą okazję przez uczniów pod czujnym okiem swoich mistrzów. Zaserwowano potrawy, których przygotowywania nauczyli się podczas praktyk. Tajniki i receptury dań zaczerpnięto od szefów kuchni kilku renomowanych restauracji w Polsce. Na stołach królowała zupa gulaszowa, paleta pysznie kolorowych sałatek, pieczeń ze szpinakiem oraz kieszonki z serkiem łososiowym. Podniebienia gości rozpieszczały różnorodne słodkości z owocami, serem bądź tęczowe galarety. Gospodarze liczą na to, że miłe wspomnienia, jakie goście konferencji przywieźli z Gronowa sprawią, że będą oni wracać w mury gościnnej Szkoły jeszcze nie raz, a dzięki tym kontaktom uczniowie i nauczyciele zyskają kolejne szanse poszerzania i podnoszenia swoich umiejętności i kwalifikacji zawodowych. Nie od dziś bowiem wiadomo, że podróże - zarówno te małe, choćby do sąsiedniej firmy, jak i te duże – zagraniczne oraz związane z nimi spotkania z nowymi osobami i wymiana doświadczeń – kształcą!

Świat wokół nas szybko mknie naprzód, a my próbujemy nadążyć za postępem technologicznym i społecznym. Coraz to wyższe wymagania stawiane z jednej strony przez kandydatów wybierających określoną szkołę, a z drugiej przez klientów firm, w których będą oni pracować po ukończeniu nauki zawodu powodują, że edukacja staje przed koniecznością dokonania „(r)ewolucyjnych” zmian, a nauczyciele przed koniecznością nie tylko weryfikacji i doskonalenia swoich umiejętności ale także nabywania nowych kompetencji zawodowych.

Stąd to nowe przedsięwzięcie, które POKaL finansuje,

uczniów i nauczycieli już nowocześnie edukuje! ;)

 

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

 

« wstecz

Sonda
Internetowa

Załatwiałeś sprawę w naszym Starostwie? Jesli tak, to czy jesteś zadowolony z obsługi?
aby zagłosować kliknij odpowiedź
oddane głosy: 805

Dopisz się do
Newslettera

Jeśli chcesz otrzymywać bieżące informacje wpisz poniżej swój adres e-mail.

Zobacz
także

Stopka

do góry

Rozmiar czcionki

Wersja o wysokim poziomie kontrastu

Przełącz się na widok strony o wysokim kontraście.
Powrót do domyślnej wersji strony zawsze po wybraniu linku "Graficzna wersja strony" znajdującego się w górnej części witryny.

Z
O
B
A
C
Z

T
A
K
Ż
E